Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A bőr és szőr betegségei: Tetű, rühatka

2010.01.02

Kép Tetvek

Egy jól ápolt cica bundájában lényegesebb ritkán fordulnak elő, mint a bolha vagy a kullancs. Ha azonban felüti a fejét, akkor kétféle tetűre gyanakodhatunk: az egyik a rágótetű a másik a szívótetű. Többnyire a macska fején telepednek meg, de tanyát verhetnek a testén bárhol. A súlyosan eltetvesedett állatnál vérszegénység léphet fel.
Általában vidéken, hosszú szőrű fajtáknál vagy csökkent ellenálló képességű egyedekben található.
(Szőrtetű:(Felicola subrostratus)
Macskáink szőrzetét rágcsálják, kb. 1mm nagyságúra nőnek, sárga színűek, szőrhullást, korpásodást, bőrgyulladást okozhatnak.)


Rühatka

Többféle rühösséget különböztetünk meg: fül-, fej- és szőrtüsző-atka okozhatja ezt a problémát leginkább a kijárós kedvenceinknél.

Fül-atka:(Otodectes cynotis),Kép
A legtöbb problémát ez az élősködő okozza, mely a fül külső hallójáratiban telepszik meg. Tűfejnyi, fényes, mozgékony rovar,  kifejlett állapotában 0,3mm  nagyságú, fültükrözés során észlelhető. Jelenlétét a fülkagyló járataiban megjelenő nagy mennyiségű, ragadós sötétbarna váladék jelzi és cicánk erőteljesen, vakarózik és rázza a fejét. Elhanyagolt esetben súlyos fülgyulladás és egyensúlyzavar is bekövetkezhet.

Fej-rühösség: (Notoedres cati)
Ez a parazita lényegesen ritkábban fordul elő, jellemzően a fejen, a fül külső felületén, a nyakon, a mellső lábakon okoz apró göbös, viszkető elváltozásokat. Ez a faj beleássa magát szerencsétlen állat bőrének rétegei közé, így hasztalan ha a bőr felületén keresgélünk. Kimutatásához bőrkaparékot kell venni és laborvizsgálatra küldeni.

Szőrtüsző-atka:(Demodex cati)
Ez a parazita mélyen a bőrben élősködik, az egészséges macskákon is kisebb számban előfordul anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne. Tünetek akkor jelentkeznek, amikor az állat immunrendszere legyengül, ezért nem képes a szőrtüsző-atkák szaporodásának gátat szabni. Ekkor szőrhullás, bőrmegvastagodás, súlyos esetekben gennyes bőrgyulladás alakul ki.

Forrás: http://frontline.hu.merial.com/conseil/pdf/chat_doc02.pdf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fodor Ilda - 6500 Baja , Vasvári Pál u. 9.

2018.02.12 21:07

Valószínű , hogy a cicámnak szőrtüsző atkája van , hogy gyógyítsam meg szegényt???

Trájer Attila - atrajer@gmail.com

2013.03.06 18:18

Fül-atka:(Otodectes cynotis),
Tűfejnyi, fényes, ?mozgékony rovar?, kifejlett állapotában 0,3mm nagyságú, fültükrözés során észlelhető.

Az atkák pókszabásúak, nem rovarok!!!