Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A fül betegségei

2010.01.02

Ha cicánknak fáj a füle vagy irritálja valami, gondosan vizsgáljuk meg. Az esetleg ott talált barnásvörös fülzsírtól szabadítsuk meg, ez még természetes. Azonban ha a fülzsír termelődése megnő, vagy mást színű képződményt, duzzanatot, sebet látunk a fülkagylóban forduljunk vele mihamarabb állatorvoshoz.

A fül felépítése:

Kép

Üszög (métely)

A külső fül
gyakori duzzadását okozhatja idegentest, például fűmag, fülrühatka, baktérium vagy gombásodás. A macskán ilyenkor látszik, hogy irritálja valami, füle váladékos, sűrűn vakarja is, rázza a fejét. A fülrühatka a macskák többségének fülében található. (fülatkáról bővebben itt). A barnásvörös viasz védekezésül szolgál az irritáció ellen. Ha nagyon felgyülemlik, fertőzés léphet fel.

A középfül betegségei

Mélyebbre ható fertőzések a középfül megbetegedését idézhetik elő.

Tünetek: az érintett oldalra hajtott fej, támolygás, körben járás, egyensúlyzavar, nagyothallás. Haladéktalan orvosi ellátásra van szükség. A betegség gyógyszerrel kezelhető, néha csapolást igényel.

Duzzadt fül
Kép

A heves vakarózástól a macska fülkagylóján belüli vérzés következtében sokszor nagy vérömleny vagy haematoma (a képen)  alakul ki. Nem különösebben fájdalmas ugyan, de irritálja a macskát, ezért még jobban vakarózik és félrehajtja a fejét. Ha elhanyagolják "karfiolfül" alakul ki.

 

 

A FÜLBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE

Döntően fontos az állat fülének rendszeres ellenőrzése, de soha nem nyúljunk bele csipesszel vagy az ujjunkkal. Az egészséges füljárat tiszta és világos. Ha barnásvörös viasz kezd gyülemleni benne, tisztítsuk ki, mielőtt fertőzéshez vezetne.

  1. Meleg vizes vattapamaccsal finoman törölgessük ki a cica fülét
  2. (Cseppentsük bele az állatorvos által fölírt fülcseppet. Utána fordítsuk az állat fejét oldalra, hogy a fülcsepp minél beljebb csoroghasson és közben masszírozzuk a fület.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szandi - mida09@freemail.hu

2011.02.20 18:41

Macskámnak már másodjára fordul elő a képhez hasonló tünetek csak neki a fül tővénél,hátul. Ott is ez a betegség fordul elő?

Farago Janos - Re: mida09@freemail.hu

2016.05.15 17:49

Leány Cicánk fülin ehhez hasonlo duzzanat lett 5 napja...,lehajtott füllel,néha vakargatja rázza , (holyag képzödés elött is ) Surolant tettünk belé, csillapitja , de ez a holyag nem huzodik össze... felvágás vagy leszivásra lenne szükség ?,,, ez altatással lehetséges csak _? ugyanis a cicus 13 éves és a szterilizálás után 4-5 éve lefogyott,gyakran vizelt 4-5 ször és több vizet ivott mint elötte .... 2,6 kg lassan lefogyott

Borika - Jakabborika12 @citromail.hu

2015.06.15 13:16

Jo napot ki vanok segitseget tanacsot kernek macsak fulenel kivul veres voros olyan Mintha elvalyta volna szerintem kulancsipes volt es most mit tegyek volt neki bolha gyakorv csep kulacsok stb de nem hasznal köszönöm

Zsuzsanna - zsu32@freemail.hu

2014.07.08 19:03

Jó napot kivánok!
Olyan kérdésem lenne,hogy a cicám füle kivülről olyan mintha hámlana,varas lenne.Mi lehet ennek az oka,és hogy mit kell vele csinálni?És hogy fertőző lehet e?
Köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:Tóth Zsuzsanna

macskamentő - Re: zsu32@freemail.hu

2015.05.09 10:46

sokat vakarja