Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A máj és hasnyálmirigy betegségei

2010.01.02

A máj és a hasnyálmirigy jelentős szerepet tölt be az emésztés és az anyagcsere folyamatában, ezért rendkívül fontosak a macskaegészsége szempontjából.

Májbetegségek

A fontos szervet károsítja: méreg, parazita (mételyek vagy vándorló férgek), közvetlen fertőzés (toxoplazmózis), más szervekről átterjedő fertőzés (pl.:láz vagy fertőző hashártyagyulladás), helytelen étrend, daganat, fizikai trauma.

Tünetek: A májelégtelenség tünetei igen változatosak, lehetnek roppant drámaiak (a macska hirtelen meg is halhat), de lehetnek egészen enyhék: sárgaság, eszméletvesztés, kóma, hányás, hasmenés vagy székrekedés, a széklet színének megváltozása, fokozott szomjúság, izgalmi állapot (az agyban felgyülemlő salakanyagok következtében), a has felpuffadása (a felgyülemlett folyadék következtében), levertség, eltompultság
.
Állatorvosi gyógykezelés: a májbetegséget csak állatorvos tudja diagnosztizálni, többnyire vér-,vizelet-és székletminták elemzésével. Gyógykezelés céljából általában komplex B-vitamin, májkivonatot, szőlőcukoroldatot és kortikoszteroidokat szoktak adni a vércukorszint növelése, a májműködés javítása és a sejtek megóvása érdekében.

Otthoni kezelés: a beteg cicát tartsuk melegen és lássuk el mindig bőségesen folyadékkal, lehetőleg szőlőcukoroldattal. Zsírszegény, fehérjedús táplálékkal.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás

Néha megtörténik, hogy a macska
hasnyálmirigyében gyulladás lép fel, amely annyira súlyos, hogy az állat órákon vagy pár napon belül elpusztulhat.
Tünetek: hányás, hasi fájdalmak, láz, sokk, eszméletvesztés.
Gyógykezelés: haladéktalan állatorvosi beavatkozásra van szükség. Ez kiterjedhet intravénás transzfúzióra, fájdalomcsillapításra, gyulladásgátló gyógyszerekre. Többnyire nincs sok remény a gyógyulásra.


Idült hasnyálmirigy-gyulladás

A huzamos gyulladás károsíthatja a hasnyálmirigyet. Ilyenkor csökken a táplálék megemésztéséhez és a zsír felszívódásához szükséges enzimek termelése.

Tünetek: a betegség következtében a széklet világos agyagszínű és zsíros lesz. Mivel a macska nem képes megemészteni a táplálékot, étvágya nőttön-nő, mégis csökken a testsúly és romlik az állapota.
Gyógykezelés: a széklet laboratóriumi vizsgálata alapján megállapított hasnyálmirigy-elégtelenséget zsírszegény étrenddel és emésztőenzimek adagolásával kezelik.

Cukorbetegség

A diabetes mellitus, vagyis a cukorbetegséget meglehetősen gyakran fordul elő macskáknál, különös az idősebb, kövérebb példányoknál. Amellett, úgy látszik, hogy a hajlam öröklődik.
Tünetek: fokozott szomjúság, falánkság, testsúlycsökkenés, néha szürkehályog, előre haladott esetben hányás. A diagnózis felállításához vér- és vizeletmintát vesznek a cukorszint meghatározása végett.
Gyógykezelés: elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy a macska nem kapjon semmilyen szénhidrátot vagy édességet. Ne adjunk neki gabonafélét, például árpát tartalamazó eledelt sem. Az állatorvostól könnyen megtanulhatjuk, hogyan kell a napi inzulininjekciót beadni - viszonylag egyszerű, fájdalommentes művelet-,valamint azt is, miként használjuk a vizelet glükóztartalmának mérésére szolgáló készletet. Az inzulin adagolása stressz, betegség vagy étrendi változások miatt olykor módosulhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Molnár Margit - Dombiratos

2013.02.21 18:36

Aszt szeretném kérdezni ezek a betegségek fertözöek lehetnekha van másik macska is kérem mihmarab válaszoljon.