Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A nőstény ivarszerveinek betegségei

2010.01.01

Az ivartalanított nőstény macskának nincsenek ilyen jellegű bajai, de a "teljes értékű" cicát sajnos utolérheti valamelyik ivarszervi betegség.

Petefészekciszta

A beérés helyett cisztává növekedő tüszők nagy mennyiségű nemi hormont termelnek, ami akadályozza a ciklus normális lezajlását. 
Tünetek: meddőség, gyakori vagy folyamatos tüzelés, súlyveszteség, leromlás, idegesség, kedvetlenség, elégedetlenség.

Gyógykezelés: Az állatorvos hormonadagolással megpróbálja beérlelni és szétoldani a cisztát, de ha ezt hatástalannak véli, műtéti úton eltávolítja a petefészkeket. A sebészi beavatkozás néha nem oldja meg a problémát, de ez esetben eredményes szokott lenni a hím nemi hormon, a tesztoszteron alkalmazása.

Méhizomgyulladás (metritis)

Ez a fajta méhgyulladás nehéz szülést követően léphet fel, különösen legyengült és korosabb nőstényeknél, vagy ha a placenta egy része a méhben maradt, továbbá halva születés, fogós szülés vagy császármetszés után.
Gyógykezelés: az állatorvos antibiotikumokat alkalmaz és esetleg hormonadagolással próbálja a méh összehúzódását elősegíteni. Látható kiszáradás esetén életbevágóan fontos a  folyadékpótlás; adjunk a macskának minél több tápláló folyadékot, például húslevest.

Gennygyülem a méhben

Ezzel a névvel az állatgyógyászat egy voltaképpen hormonális eredetű betegséget jelez. Feltehetően petefészekciszta következtében bizonyos strukturális változások a méhfal megvastagodásához és mikroszkópikus kicsinységű ciszták kialakulásához vezetnek. Ezután gyulladás fejlődik ki, majd végül a méh sűrű, gennyszerű folyadékkal telik meg.
Tünetek: váladékozás, levertség, a has megnagyobbodása, szomjúság, étvágytalanság, hányás, erős leromlás.
Kezelés: a méh és a petefészek eltávolítása
.

A méh előesése

Igen nehéz szülést követően néha a méh vagy egy része kitüremkedik a szeméremnyílásból, duzzadt, vörös massza formájában. A kifordult, érzékeny hártyaburkolat könnyen megsérülhet.
Gyógykezelés: sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség. Míg az orvost várjuk, tartsuk nedvesen és tisztán a kitüremkedést. Öblítsük le meleg vízbe mártott vattával, kenjük be paraffinolajjal vagy vazelinnel és fedjük le tiszta kendővel. Ha elég hamar érkezik az állatorvos, kábítással vagy altatással esetleg sikerül helyére igazítania a méhet. Hosszabb idő után vagy súlyos esetben csak műtéttel lehet visszahelyezni.

Szülés utáni vérzés

Nehéz szülés után néha előfordul a méh vérzése. Ez súlyos esetben sokkot, eszméletvesztést, sőt halált okozhat.
Tünetek: vérömlés, a szeméremnyílás állandó nyalogatása, gyengeség, a száj és szem érhártyáinak elhalványodása, gyors, kapkodó légzés, a sokk beálltával a macska kihűl és a hártyák elkékülnek.

Gyógykezelés: az állatorvos gyógyszerekkel segíti elő a méh összehúzódását és a véralvadást. Komoly vérveszteség és sokk esetén vérátömlesztésre is szükség lehet és a macska egy ideig kórházi ápolásra szorul.

Az emlőmirigyek betegségei

Kép Szoptatás idején a nőstényeknél olykor emlőmirigy-gyulladás (mastitis) lép fel.
Tünetek: duzzanat, pír, érzékenység, láz, levertség, étvágytalanság, vonakodás a szoptatástól. Az idősebb macskáknál nem ritka az idült emlőgyulladás, ciszta vagy daganat, amelyet csak az állatorvos képes megkülönböztetni.
Gyógykezelés: az állatorvos antibiotikumokkal kezeli a betegséget, mi pedig mossuk le időnként a gyulladt emlőt. Daganat esetében haladéktalanul műtétre van szükség.

Szoptatási tetánia

A rángógörcsnek vagy tejláznak is nevezett szindrómát a vér kalciumszintjének hirtelen csökkenése okozza, rendszerint a szoptatás vagy nagyon titkán a vemhesség időszakában.
Tünetek: izomrángás, remegés, görcsrohamok, támolygás, bénulás, lihegés, hányás.
Gyógykezelés: életbevágóan fontos a sürgős állatorvosi kezelés, amely kalciuminjekcióból és kalcium készítményekből áll, és igen gyors eredménnyel jár.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kopárszik Sarja - Helyreigazítás kérése

2015.05.22 13:30

"Az ivartalanított nőstény macskának nincsenek ilyen jellegű bajai, de a "teljes értékű" cicát sajnos utolérheti valamelyik ivarszervi betegség."

Az ivartalan állat, akár kutya, akár macska, nem selejtes, nem értékcsökkent, nem szállítási sérült, gyári hibás, csonkított! Az ivartalan állat hosszabb életű, védettebb betegségek szempontjából, mint ivaros társai, nem vezérlik a hormonok, a viselkedése sem ennek lesz alárendelve, nem jelöli tele gyehennabűzzel a lakást, és nem ad életet semmibe születő piciknek!