Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A nyelőcső és gyomor betegségei

2010.01.01

 

Kép

A nyelőcső és a gyomor esetében leggyakrabban az idegentestek és a szőrlabdák okozta elzáródások jelentenek gondot.

 

A nyelőcső betegségei

A nyelőcső gyulladását okozhatja lenyelt idegentest, irritáló méreg vagy elég ritkán daganat. A betegséget nyelési nehézség és fájdalom jelzi. Ilyenkor haladéktalanul állatorvosi beavatkozásra van szükség, mert a macska lassanként veszélyesen kiszárad.
Gyógykezelés: az első feladat a folyadékveszteség pótlása, bőr alá adott sóoldat-transzfúzióval. Az állatorvos ezután semlegesíti és/vagy eltávolítja a mérget, illetve kiemeli az idegentest és kezeli a nyelőcső esetleges sérüléseit. A nyelőcsövi daganat olyan súlyos baj, hogy leghelyesebb eutanáziához folyamodni.

Gyomorhurut

Ha a macska hány, szomjas és nagyon elesett, de egyéb tünetei nemigen vannak, többnyire gyomorhurut a diagnózis. A pusztán a gyomornyálkahártyára korlátozó gyulladás meglehetősen ritka és rendszerint a gyomorba került méreg vagy irritáló vegyszer okozza. Enyhébb formája, amikor a macska evés után hajlamos felöklendezni az ételt, de egyébként egészségesnek látszik, "gyomorrontásnak" nevezik és leginkább a szőrlabdák idézik elő.

Súlyosabb esetek gyógykezelése
Ha a hányás, szomjúság, elesettség súlyosnak mutatkozik, létfontosságú a haladéktalan orvosi segítség. Az állatorvos megérkezéséig ne adjunk szilárd táplálékot és tejet a macskának. Ha nagyon szomjas, itassuk gyakran, adjunk egy kevéske langyos szőlőcukor oldatot.

Enyhe esetek gyógykezelése
A gyomorrontásos cicát naponta többször etessük 1-1 kis adag friss, jó minőségű étellel. 3 napig kapjon 1 teáskanál paraffinolajat és naponta legalább egyszer fésüljük meg.

Szőrlabda okozta elzáródás

A túl gyakran mosakodó macskák óhatatlanul sok szőrt nyelnek le, ami a gyomorban lassanként sötét színű, ragacsos masszában áll össze.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.