Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A száj betegségei

2010.01.01
A macska szájbetegségeit főként a következő tünetekről észlelhetjük: bűzös lehelet, a száj gyakori tapogatása, fogcsattogtatás, ha harapni próbál, túlzott nyáltermelés, evési nehézségek.
A tünetek fájdalom vagy irritáció váltja ki, amely a fogakat, a fogínyt vagy a nyelvet érinti és számos oka lehet.

Kép

Fogromlás
A puha eledelek, amelyeket manapság a cicákat etetjük, nem tesznek jót fogaiknak. A vadon élő (nagy)macskák fogát a friss dög bőre, porcogói csiszolják tisztára, de a cicának adott csonttal nem érjük el ezt a célt. Bár az embert megkínzó fogszuvasodás a macskáknál ritka, a fogkőlerakódásra azonban eléggé hajlamosak. Ennek az eleinte puha, később megkeményedő lerakódásnak magas kalciumtartalma van és főként a tej és gabonafélék idézik elő. Az elhanyagolt fogkő fogínygyulladáshoz vezet és utat enged a gyökérhez a mikrobáknak, amelyek végül foggyökértályogot okozhatnak. Ennek eredményeként a fog meglazul, az ideg elhal és a fogat ki kell húzni.

 

A FOGROMLÁS MEGELŐZÉSE

A fogkőlerakódás megelőzése érdekében a macska fogát tisztán kell tartanunk. Sok macska eltűri, hogy fogát hetente egyszer puha fogkefével, sós vízzel megtisztogassuk.

Kép

Kép

Kép

 

FogínygyulladásKép

Több oka lehet: fogkő, ártalmas vegyszer nyalogatása, vesebetegség, B-vitamin hiánya, fehérvérűség. Az ínygyulladás eleinte sötétpiros szegély jelzi a fogsor mentén. Később az íny nagyobb területeken is érzékennyé válik és piszkos vörösre színeződik. Előfordulhat, hogy fekélyesedik.

 

 

Duzzanat a nyelven vagy az ajkakon
A nyelv egyik vagy mindkét oldalán megjelenő áttetsző duzzanatot, az ún. ranulát olyankor szoktuk észrevenni, amikor az állatnak nehézségei vannak az evéssel. Oka a nyálmirigyek elzáródása.
Nem tudjuk viszont mi idézi elő a macska ajkán az eozinofil granulóma ("rágcslófekély")
nevű krónikus, fokozatosan terjeszkedő, lassan gyógyuló duzzanatot, illetve fekélyt. Forduljunk állatorvoshoz - mindkét betegség eredményesen kezelhető.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.