Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A szem betegségei

2010.01.01

A szem betegségeit számos tünet jelezheti: a szem részleges vagy teljes összezárulása, a szemhéj megduzzadása és gyulladása, a harmadik szemhéj részleges vagy teljes előreesése, erős könnyezés vagy váladékozás, fehéres vagy kékes felhősödés a máskor átlátszó szaruhártyán, a szem mélyén látható elszíneződés, a szemteke megduzzadása, vér a szemben, a szemhéjból szivárgó vér, vakság jelei.
Ha e tünetek bármelyikét észleljük, nyújtsunk elsősegélyt és haladéktanul forduljunk állatorvoshoz, mert minden szembetegségnél döntő fontosságú a szakszerű kezelés.

Karmolás a szemen vagy a szemhéjon
A szemhéj vagy a szem sérülésének leggyakoribb oka egy másik macskától származó karmolás.
A tünetek eleinte:
fájdalom, könnyezés, hunyorgás, a szemhéjak összezáródása. Ez fertőzéshez vezethet, amelynek tünetei: a szemhéjak megduzzadása, gennyes váladék. Végül, ha a szemteke is érintve van: a szaruhártya elfekélyesedése és gyulladása.

Kötőhártya gyulladása
Ez a szemhéjak belsejét és a szemteke fehér részét borító vékony szövetréteg gyulladása.

Tünetei: vörösség, könnyezés vagy váladékozás, érzékenység, hunyorgás, a szemhéjak összezáródása.
Lehetséges okai: baktériumfertőzés, felső légúti vírusfertőzés, a szemhéj befordulásának öröklött rendellenessége, allergia, idegentest, gáz, pára, füst vagy folyadék okozta irritáció, a thelazia nevű szemféreg.

A szaruhártya betegségei
A szem normális körülmények közt átlátszó "ablaküvege" károsodhat ütéstől vagy baktériumfertőzéstől, aminek következtében előbb kékesen, majd fehéresen elfelhősödik és elhomályosul.
Ez azonban nem szürke hályog. Az egyszerű, fertőzetlen szaruhártya sérülések gyorsan meggyógyulnak, de fertőzés esetében fekélyesedés vagy a szem belső részeinek gyulladása léphet fel.
A szaruhártya fekélyeit seb is okozhatja, különösen  az elég dülledt szemű perzsáknál, de lehet fertőzése, például macskanátha eredménye. Eddig ismeretlen okból a perzsáknál néha elhalt sejtekből képződő, fekete folt jelenik meg a szaruhártya közepén, ami könnyezést és később kötőhártya gyulladást idéz elő.

A szem belső részeinek betegségei
A szivárványhártya, az érhártya és a hozzá csatlakozó izmok betegségeinek számos oka lehet: sérülés, a szaruhártya elfekélyesedése, fertőzés, például fertőző hashártyagyulladás vagy toxoplazmózis. A recehártya-gyulladást is sok minden okozhatja, a tuberkulózistól a toxoplazmózisig. Ütés következtében a retina egy része leválhat, ami részleges vakságot eredményez.

Zöld hályog
E súlyos betegség következtében a szem megduzzad, a szaruhártya elfátyolosodik. Olyankor fordul elő, amikor belső vérzés, az elülső szemcsarnok gyulladása vagy daganat miatt a szem szöveteit tápláló nedveknek nincs levezetése.

Szürke hályog
A pupilla elhomályosodását gyakran a szemlencsében kifejlődő szürke hályog okozza, főként idősebb vagy cukorbeteg macskáknál. Az öreg cicáknál néha mintha homályos volna a szemlencséje, de ez nem jelent feltétlenül hályogot - lehet, hogy csupán a szemlencsék fénytörő képességének a korral járó megváltozása, ami nem akadályozza a látást.

A harmadik szemhéj betegségei
Kép A belső szemzugban mindkét szemen látható kicsiny, fehér vagy rózsaszín szövetháromszögecske az ún. harmadik szemhéj vagy pislogóhártya.Előfordul, hogy verekedés közben az egyik megsérül. Ha megduzzad és begyullad, előnyomul a belső szemzugból - ilyenkor legjobb állatorvoshoz fordulni, aki érzéstelenítéssel rendbe hozza.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.