Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A vizeletkiválasztó rendszer betegségei

2009.12.31

Kép

A kiválasztó szervek betegségeit általában fertőzés okozza. A macskáknál ritka a vesebetegség, a húgyutak gyulladása viszont elég gyakori. Ha ilyesmire gyanakszunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

 

Heveny veseelégtelenség

Heveny vesegyulladás (nephritis) ritkán fordul elő.
Tünetei: hányás (véres is lehet), szomjúság, szájgyulladás (gyakran légzési nehézségekkel), elesettség, görcsök, roham
Gyógykezelés: Ha mérgezés az oka, az állatorvos megkísérli eltávolítani a mérget, de minden esetben folyadékterápiát alkalmaz a kiszáradás leküzdése érdekében.

Idült veseelégtelenség

Az öreg macskáknál gyakran fellépő betegség.
Tünetei eleinte: fokozott szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, testsúlycsökkentés és leromlás. Előrehaladott esetben további tünetek jelentkeznek: urémia (húgyvérűség), hányás, bűzös lehelet, fájdalmas szájfekély, vérszegénység, kiszáradás.
A végső stádiumban: vérhányás, görcsök, kóma
Gyógykezelés: A tönkrement veseszövet helyreállíthatatlan, ezért a megmaradt részt tehermentesíteni kell. Tápláljuk a macskát jó minőségű, fehérjeszegény, szénhidrát dús ételekkel: a szőlőcukor, a méz és a cukor hasznos energiaforrások. Az állatorvos folyadékterápiával, vitaminkészítményekkel és megfelelő gyógyszerekkel kezeli a betegséget.

Kő a húgyhólyagban és a húgycsőben

A húgykőtől szenvedő macska eleinte még kierőlködik egy kevés véres vizeletet, de a betegség előrehaladásával már ez sem sikerül neki, és csak esetlenül kuporog a toalett edényen, sőt a hasa is felfúvódik. Semmiképpen ne nyomogassuk, mert fájdalmat okozhatunk a macskának és a hólyagja is megrepedhet. A húgyvezetéket elzáró húgyhólyaghomok vagy -kő képződése főként a herélt kandúroknál fordul elő.
Okai: túl korai ivartalanítás, folyadékhiány, száraztáp, idős kor, elhízás, mozgáshiány.
Gyógykezelés: haladéktalan beavatkozás szükséges: az állatorvos a követ érzéstelenítéssel, fájdalommentesen eltávolítja.

A KŐKÉPZŐDÉS MEGELŐZÉSE

      • ne ivartalaníttassuk a kandúrt 9 hónapos kora előtt
      • gondoskodjunk bőséges mennyiségű vízről
      • ne csak száraztápot adjunk a macskának

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.