Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bélbetegségek

2010.01.03

A macskák leggyakoribb bélzavarai a hasmenés és a székrekedés.

Tejérzékenység okozta hasmenés

A tejcukrot lebontó enzim, a laktóz hiánya vagy a tejfehérje-allergia krónikus hasmenést okozhat.
Gyógykezelés: súlyos esetekben a macska étrendjéből ki kell iktatni a tejet, a tejterméket és a legtöbb gabonaféleséget. Szükség lehet kálcium készítményekre is.

Enteritis és colitis (bélhurut)

A vékonybél gyulladásának neve enteritis. A vastagbél és a vékonybél együttes gyulladását colitisnak hívják.
Oka: baktérium- vagy vírusfertőzés, irritáló vegyszer vagy méreg, hasűri daganat, idült veseelégtelenség, paraziták. Bélgyulladás tünete lehet többek közt a véres, nyálkás széklet is.
Gyógykezelés: Itassunk minél több folyadékot, hogy megelőzzük a kiszáradást

Fertőző gyomor és bélhurut

A panleukopenia néven is ismert rendkívül ragályos betegség vírusa ellenáll a legtöbb fertőtlenítőnek és nemcsak közvetlen, de közvetett úton, sőt bolhák révén is terjed. 2-9 napos lappangás után támadja meg a vékonybél, a máj, a lép, a csontvelő és egyes nyirokcsomók sejtjeit, a magzatoknál és az újszülött kölyköknél az agysejteket is. A macska a tünetek első megjelenése után akár néhány percen belül is elpusztulhat. A kevésbé heves esetek tünetei: elesettség, szüntelen hányás, hasmenés, gyors kiszáradás, jellegzetes "összegörnyedt testtartás, érintésre panaszos nyávogás.
Gyógykezelés: Az állatorvos folyadékpótlással és élénkítőszerekkel kezeli a betegséget, a másodlagos fertőzés kivédése érdekében pedig antibiotikumokat ad. Miután az orvos ellátta már a macskát, tartsuk melegen és itassuk gyakran langyos, sós, szőlőcukoroldattal.

Panleukopénia megelőzése

 

Ezt a gyilkos betegséget kizárólag a macskanátha vakcinájával kombinált védőoltással előzhetjük meg, amelyet macskáknál először 8-9 hetes korukban kell megkapnia. A második oltásra 3-4 héttel később kerül sor és évenként meg kell ismételni. Inaktivált vakcinával a nőstényt is be lehet oltani, ami az újszülött kölykök érdekében biztosítja, hogy a föcstejben kellő mennyiségű védőanyag legyen.

Székrekedés

Az idősebb macskáknál, különösen a kényesen tisztálkodó hosszú szőrűeknél meglehetősen gyakori a vastagbélben és a végbélben a szorulás.
Tünetek: A macska nagyon erőlködik székelésnél, fájdalom jelét adja, egyre levertebb, szánalmasan kuporog, nem érdeklődik sem az étel, sem környezete iránt. Fontos megállapítani, hogy az erőlködés a vastagbél vagy a húgyutak elzáródása okozza-e, mert a tünetek rendkívül hasonlóak.
Gyógykezelés: Először próbálkozzunk szájon át beadott paraffinolajjal. Ha ez nem hatásos az állatorvos beöntést adhat. (Otthoni használatra is kapható kicsiny beöntő.) A másik megoldás, ha tablettát adunk be a macskának, ez az anyag megpuhítja és átvizesíti a megkeményedett bélsarat. Ha egyik eljárás sem eredményes, az állatorvos altatás alatt szétzúzza az eltömődést. Igen ritkán műtétre is sor kerülhet.

Idegentest a végbélben

Az idegentest legtöbbször a béltraktus utolsó szakaszában szokott megrekedni, s emiatt az ürítésnél fájdalmat, szorulást, erőlködést okoz.
Gyógykezelés: Kenjük be a végbélnyílást vékonyan növényi vagy paraffinolajjal, vagy ha van hely, nyomjunk fel egy glicerinkúpot. Amennyiben az idegentest nem mozdul el, forduljunk állatorvoshoz, aki altatás alatt eltávolítja azt. Az állat végbeléből kilógó cérnaszálat vagy zsineget soha nem ráncigáljuk - esetleg mélyen benn kanyarog a bélcsatornában és könnyen szétszaggathatjuk vele a finom bélfalakat. Ilyen esetben azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Végbélelőesés

Idült hasmenés vagy erőlködés következtében a bél egy darabkája kifordul és kitüremkedik a végbélnyíláson. Ez a kitüremkedés roppant irritáló, fokozott erőlködésre ingerli a macskát, és emiatt gyakran tovább növekszik.
Gyógykezelés: Az előesett végbél haladéktalan állatorvosi beavatkozást igényel. Mielőtt az állatorvost felkeressük, meleg vízbe mártott vattacsomóval tisztítsuk meg az kitüremkedő béldarabot és kenjük be bőségesen paraffinolajjal. Az állatorvos altatás alatt visszatolja a kitüremkedést és rögzíti. A baj okát - ami többnyire krónikus hasmenés - megfelelően kezelni kell.

A végbélnyílás irritációja

Ezt a problémát a macskáknál rendszerint a tekergőző galandféregszelvények vagy a hasmenéstől összecsomósodott szőr okozza. Az efféle csimbók valóságos táptalaja a nedvező bőrgyulladásnak, a váladékban pedig sokszor döglegyek petéi kelnek ki. A macska ilyenkor körbe forogva köpködi a farkát, esetleg maga alá húzza vagy hirtelen előreszökdel.
Gyógykezelés: Nyírjuk le az összefilcesedett szőrt. Mossuk meg a végbélnyílás környékét szappanos vízzel, töröljük szárazra és kenjük be viszketést csillapító krémmel. Fertőzés esetén az állatorvostól kérjünk antibiotikumos kenőcsöt. Ha szükséges, az állatorvos a légykukacok kiirtására szolgáló hintőport kenőcsöt, sprayt rendelhet.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dfasfsd - fsdfsdfs

2018.05.20 14:08

dfsdfsdfsdfsdfsd