Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Felső légúti betegségek

2010.01.02

A macskák légzőszervi kórtünetei látszólag olyanok, mint az emberé: köhögnek, tüsszögnek, könnyezik a szemük, folyik az orruk, ramatyul néznek ki és alig kapnak levegőt. Ezek a bajok gyakran csak enyhe betegség jelei, amely gondos ápolás mellett pár napon belül elmúlnak. Azonban lehetnek sokkal súlyosabb, sőt végzetes fertőzés tünetei is, amely haladéktalan állatorvosi beavatkozást igényel.

A macskanátha megelőzése

Kép A macskanáthát elsősorban a vakcinák használatával lehet megelőzni. Ezek rendkívül megbízhatók, bár nem nyújtanak 100%-os védelmet - 1-1 nagyon virulens törzs néha áttör rajtuk és enyhe kórtünetet okoz, továbbá alkalomadtán némelyik macska nem reagál normális módon  és az oltás ellenére sem válik immunissá.
Ha cicánk meg is kapta a védőoltást
, igyekezzünk elkerülni vele a fertőzés veszélyeztette helyeket  (pl.macskapanziók). Ha távollétünk idején senki nem tud gondoskodni otthon maradt cicánkról és kénytelenek vagyunk panzióba adni, legyünk nagyon körültekintőek. Mindenképpen olyat válasszunk, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy a vendégeket érkezés előtt beoltsák és erről hivatalos igazolást kérnek.


Vírusbetegségek

Az ember vírusai nem támadják meg a macskákat, nekik megvannak a saját kórokozóik, szelídek és veszedelmesek egyaránt. Mint ahogy az ember influenzavírusának is vannak halált okozó törzsei, a macskák vírusai között is akadnak ilyenek. Legalább 3 olyan vírust és 1 bacilust ismerünk, amely gyulladást okoz a macskák felső légúti rendszerében. A betegség neve: macskanátha. A 2 legveszélyesebb vírus: a rhinotracheitis (FVRV) és a calici (FCV)

Rhinotrachetis-vírus okozta fertőzés
A két kórokozó közül az FVRV a veszedelmesebb. 2-10 napos lappangási idő után szem-, orr- és légcsőgyulladás lép fel, erős váladékozással
. Az állat apatikus, lázas, étvágytalan és szakadatlanul tüsszög. A másodlagos baktériumfertőzés következtében a szem- és orrváladék besűrűsödik, elgennyesedik, a macska nyelvén olykor fájdalmas fekélyek keletkezhetnek.Felléphet tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, a vemhes nőstényeknél vetélés is. Az érintett kölykök és az idősebb macskák elhullási aránya igen magas.

Calici-vírus okozta fertőzés
A tünetek változóak - lehetnek olyan súlyosak, mint az FVRV-fertőzésnél, de előfordul, hogy egészen enyhék: néhány napig tartó orrfolyás és mérsékelt tüsszögés. A nyelven keletkező fekélyek fokozott nyáltermelést váltanak ki, akadályozzák a macska táplálkozását, ami jelentős súlyveszteséget okoz, és az állat általános állapotának leromlásával jár. Az FCV többnyire nem támadja meg túlzottan a macska szemét és orrát, de némelyik vírustörzs tüdőgyulladást idéz elő.


Reovírus
Ez a harmadik vírus nem olyan veszélyes, mint a másik kettő. Csupán enyhe "megfázást" okoz és igen ritkán halálos.

Hogyan terjed a macskanátha?

A légúti kórokozók macskáról macskára terjednek, de más például láb- és szájbetegségeket előidéző vírusoktól eltérően hosszú ideig megélnek a szervezeten kívül is. Az FVRV egy, az FVC körülbelül 3 napig életképes a macska sejtjein kívül. A vírus elsősorban a fertőzött macskával való érintkezés útján terjed. A macskakiállítások, macskatenyészetek és az állatorvosi rendelők különösen veszélyesek ilyen szempontból. Az idegen környezettől stresszes macska pedig jóval kevésbé képes ellenállni a vírusokkal szemben.
A macskanáthából teljesen felépült állatok könnyen válhatnak vírushordozóvá és gyakorlatilag a végtelenségig terjeszthetik a fertőzést. A betegségből sokszor krónikus orrüreghurut marad vissza. Ezek a "szipogós" macskák többnyire egy visszatérő, másodlagos fertőzésben szenvednek, de szintén tovább adhatják a vírusokat.

Kép Állatorvosi gyógykezelés
Az állatorvos a másodlagos fertőzés ellen antibiotikumokat rendel. A macska kiegészítésül vitamin- és/vagy hormoninjekciókat is kaphat regenerációs képességeinek megerősítése végett.

Otthoni gyógykezelés
Az állatorvosi vizsgálatot és a megfelelő kezelést követően a gondos otthoni ápolás segítheti csak elő a macska sikeres gyógyulását.

Az orr és szem tisztogatása
A macskák számára természetellenes és fárasztó, ha a szájukon kell beszívniuk
a levegőt, és mivel nem tudják zsebkendőben fújni az orrukat, a mi feladatunk, hogy tisztán tartsuk orrlyukaikat. Mossuk le naponta többször a cica orrát nedves vattacsomóval (kamilla főzetbe is megnedvesíthetjük, de ne legyen forró mikor a nózijához érintjük. Ne hagyjuk becsipásodni a macska szemét, törölgessük ki szintén vagy meleg vizes vagy kamillás vattával. Erős szemgyulladás esetén kérjünk az orvostól szemcseppeket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Czirko Ilona - 6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt.8

2017.08.23 01:51

Szeretnem tudni, hogy milyen tunetei vannak meg es milyen eredmenyek lehetnek ha orrureg duzzanatbol mintat vesz az orvos es laborba kuldi ha felsoleguti kezelessel kezeltek Veraflox szuszpenzoioval.

maia - Re: 6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt.8

2017.10.31 14:03

szerintem nem sokat tehetunk a beteg kedvenceinkert. en egy heten at csepegtettem vizet a szajaba, kezeltem szemet-orrat es orvoshoz vittem minden masnap, megis elment.. nagyon bujos, kedves es szeretetre melto cica volt. szinte gyasz amit erzek.
megfertozte a masik cicamat is, remelem o megussza. vele meg a betegseg elejen jarunk, tegnap kezdett el tusszogni, hal istennek meg rendesen eszik iszik... tomom is bele amit szeme szaja megkivan, jo lesz erotartaleknak, ne legyen ra szukseg, de gondolnom kell erre is. jobbulast nektek is!
maia