Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Felső légúti betegségek

2010.01.02

A macskák légzőszervi kórtünetei látszólag olyanok, mint az emberé: köhögnek, tüsszögnek, könnyezik a szemük, folyik az orruk, ramatyul néznek ki és alig kapnak levegőt. Ezek a bajok gyakran csak enyhe betegség jelei, amely gondos ápolás mellett pár napon belül elmúlnak. Azonban lehetnek sokkal súlyosabb, sőt végzetes fertőzés tünetei is, amely haladéktalan állatorvosi beavatkozást igényel.

A macskanátha megelőzése

Kép A macskanáthát elsősorban a vakcinák használatával lehet megelőzni. Ezek rendkívül megbízhatók, bár nem nyújtanak 100%-os védelmet - 1-1 nagyon virulens törzs néha áttör rajtuk és enyhe kórtünetet okoz, továbbá alkalomadtán némelyik macska nem reagál normális módon  és az oltás ellenére sem válik immunissá.
Ha cicánk meg is kapta a védőoltást
, igyekezzünk elkerülni vele a fertőzés veszélyeztette helyeket  (pl.macskapanziók). Ha távollétünk idején senki nem tud gondoskodni otthon maradt cicánkról és kénytelenek vagyunk panzióba adni, legyünk nagyon körültekintőek. Mindenképpen olyat válasszunk, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy a vendégeket érkezés előtt beoltsák és erről hivatalos igazolást kérnek.


Vírusbetegségek

Az ember vírusai nem támadják meg a macskákat, nekik megvannak a saját kórokozóik, szelídek és veszedelmesek egyaránt. Mint ahogy az ember influenzavírusának is vannak halált okozó törzsei, a macskák vírusai között is akadnak ilyenek. Legalább 3 olyan vírust és 1 bacilust ismerünk, amely gyulladást okoz a macskák felső légúti rendszerében. A betegség neve: macskanátha. A 2 legveszélyesebb vírus: a rhinotracheitis (FVRV) és a calici (FCV)

Rhinotrachetis-vírus okozta fertőzés
A két kórokozó közül az FVRV a veszedelmesebb. 2-10 napos lappangási idő után szem-, orr- és légcsőgyulladás lép fel, erős váladékozással
. Az állat apatikus, lázas, étvágytalan és szakadatlanul tüsszög. A másodlagos baktériumfertőzés következtében a szem- és orrváladék besűrűsödik, elgennyesedik, a macska nyelvén olykor fájdalmas fekélyek keletkezhetnek.Felléphet tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, a vemhes nőstényeknél vetélés is. Az érintett kölykök és az idősebb macskák elhullási aránya igen magas.

Calici-vírus okozta fertőzés
A tünetek változóak - lehetnek olyan súlyosak, mint az FVRV-fertőzésnél, de előfordul, hogy egészen enyhék: néhány napig tartó orrfolyás és mérsékelt tüsszögés. A nyelven keletkező fekélyek fokozott nyáltermelést váltanak ki, akadályozzák a macska táplálkozását, ami jelentős súlyveszteséget okoz, és az állat általános állapotának leromlásával jár. Az FCV többnyire nem támadja meg túlzottan a macska szemét és orrát, de némelyik vírustörzs tüdőgyulladást idéz elő.


Reovírus
Ez a harmadik vírus nem olyan veszélyes, mint a másik kettő. Csupán enyhe "megfázást" okoz és igen ritkán halálos.

Hogyan terjed a macskanátha?

A légúti kórokozók macskáról macskára terjednek, de más például láb- és szájbetegségeket előidéző vírusoktól eltérően hosszú ideig megélnek a szervezeten kívül is. Az FVRV egy, az FVC körülbelül 3 napig életképes a macska sejtjein kívül. A vírus elsősorban a fertőzött macskával való érintkezés útján terjed. A macskakiállítások, macskatenyészetek és az állatorvosi rendelők különösen veszélyesek ilyen szempontból. Az idegen környezettől stresszes macska pedig jóval kevésbé képes ellenállni a vírusokkal szemben.
A macskanáthából teljesen felépült állatok könnyen válhatnak vírushordozóvá és gyakorlatilag a végtelenségig terjeszthetik a fertőzést. A betegségből sokszor krónikus orrüreghurut marad vissza. Ezek a "szipogós" macskák többnyire egy visszatérő, másodlagos fertőzésben szenvednek, de szintén tovább adhatják a vírusokat.

Kép Állatorvosi gyógykezelés
Az állatorvos a másodlagos fertőzés ellen antibiotikumokat rendel. A macska kiegészítésül vitamin- és/vagy hormoninjekciókat is kaphat regenerációs képességeinek megerősítése végett.

Otthoni gyógykezelés
Az állatorvosi vizsgálatot és a megfelelő kezelést követően a gondos otthoni ápolás segítheti csak elő a macska sikeres gyógyulását.

Az orr és szem tisztogatása
A macskák számára természetellenes és fárasztó, ha a szájukon kell beszívniuk
a levegőt, és mivel nem tudják zsebkendőben fújni az orrukat, a mi feladatunk, hogy tisztán tartsuk orrlyukaikat. Mossuk le naponta többször a cica orrát nedves vattacsomóval (kamilla főzetbe is megnedvesíthetjük, de ne legyen forró mikor a nózijához érintjük. Ne hagyjuk becsipásodni a macska szemét, törölgessük ki szintén vagy meleg vizes vagy kamillás vattával. Erős szemgyulladás esetén kérjünk az orvostól szemcseppeket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Czirko Ilona - 6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt.8

2017.08.23 01:51

Szeretnem tudni, hogy milyen tunetei vannak meg es milyen eredmenyek lehetnek ha orrureg duzzanatbol mintat vesz az orvos es laborba kuldi ha felsoleguti kezelessel kezeltek Veraflox szuszpenzoioval.