Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyakori egészségügyi zavarok

2010.04.22

A hasmenés lehet ártalmatlan emésztési zavar, amelyet túl sok máj, lép és tej, vagy nem egészen friss, de különben kifogástalan étel is előidézhet. A macska ebből a szempontból különösen érzékeny. Legalább az elkövetkező 2-3 napban kerüljük a nehezen emészthető ételt, száraz tápból és kis porciókat adjunk neki. Ha ezt az étrendet követve is fennáll a probléma, akkor egyedüli élelemként tatárhús egy késhegynyi állati szénnel keverve. Amennyiben nem következik be változás, valami más lappang a háttérben, s állatorvosi beavatkozásra van szükség.


A székrekedést arról ismerjük fel, hogy a macska meggörbített testtel hasztalanul erőlködik, nem tud megszabadulni a széklettől. Ami esetleg mégis kijön belőle, az igen kemény és fájdalmat okoz az állatnak. Adjunk be neki egy fél teáskanálnyi paraffinolajat.

A hányás nem feltétlenül jelent rosszat. Például abban az esetben nem, amikor az állat a mohón lenyelt ételt vagy a saját szőréből, egérbundából és porcmaradékokból álló összecsomósodott gombócokat öklendezi ki. Kép Annak esélyét, hogy saját szőrét lenyelje – ez a féléves vedléskor a leggyakoribb, a hosszúszőrű fajtáknál pedig általános-, naponta végzett fésüléssel és keféléssel lényegesen csökkenthetjük. Az erős férgesség szintén hányást okoz. Többnyire orsógilisztáról van szó, ennek kisebb példányai gyakran világosan kivehetők, amint a hányadékban tekeregnek. Ilyenkor szerezzünk be az állatorvostól megfelelő féregirtó szert. Ha az állat naponta többször hány ismeretlen okból, nyomban forduljunk orvoshoz.

A húgyrekedés igen veszélyes lehet, ezen állatorvosnak kell segítenie. Idősebb, elsősorban kasztrált macskáknál gyakoribb. Úgy lehet fölismerni, hogy az állat sikertelen vizelési kísérleteket tesz, miközben teste meggörnyed.

A borzas, fénytelen szőr mindig rossz egészségi állapot jele. Ha az állat élelmezése kielégítő és féregveszély sincs, akkor mérjük meg a testhőmérsékletét, s ha magas, vigyük a macskát állatorvoshoz. Lehet, hogy súlyos betegség lappanghat a tünet hátterében.

Szemgyulladás elsősorban kismacskáknál fordul elő gyakrabban. Tíz nappal azután, hogy szemük kinyílt, szemhéjuk beragad. Ilyenkor bórvízbe vagy átszűrt, langyos kamillateába mártott vattacsomóval óvatosan és alaposan tisztítsuk meg a kiscica szemét naponta kétszer-háromszor, mindig friss vattával! Ha állapota 2-3 nap múlva sem javulna, állatorvoshoz kell fordulni.

A fülfájás és fülviszketegséget fülatka, néha pedig megfázás okozza. Az állat gyakran vakarózik, vagy a fülével a földhöz dörgölődzik, s a fülkagylóban sötét lepedék látható. Kérjünk rá az állatorvostól alkalmas gyógyszert. Az első kezelést lehetőleg állatorvos végezze. Ha ezt jól megfigyeljük, kellően ügyesek és óvatosak vagyunk, akkor a további kezelést mi is elvégezhetjük. Legegyszerűbb módja a házi kezelésnek, ha napraforgó-olajos vattával kitöröljük az elérhető részeket (hurkapálcikás vattával vagy hosszabb pálcával ne próbálkozzunk, mert könnyen felszakíthatjuk a dobhártyát!)

A galandféreg macskára specializált faja szabadon mozgó állatokban fordul elő a leggyakrabban. Az apró, fehér, "érett" galandféregszelvényeket a macska végbéltájékán, farkán vagy ülőhelyén találhatjuk meg. Ezek eleinte nedvesek, puhák, később beszáradnak. Az állatorvostól kapott megfelelő gyógyszerrel föloldható a féreg védőrétege és ezután a macska emésztőnedvei elpusztítják a kellemetlen élősködőket.

Az orsógiliszta egyaránt előfordul kifejlett és fiatal macskákban. Jellemző tünete ennek, hogy az állat bár mohón eszik, mégis lesoványodik. Aki nem biztos a dolgában konzultáljon inkább állatorvossal, ő majd felírja a megfelelő szert. A macskát legkorábban nyolc hetes korától lehet féregteleníteni. Az orvosságot különböző módon lehet beadni, valamelyik állat kedvenc falataival együtt is megeszi, míg mások az összetört, már por alakú gyógyszert is megérzi és nem hajlandó a tálja közelébe sem menni. A legbiztosabb módszer, ha a tablettát mi magunk tesszük az állat szájpadlásának hátsó részébe, majd összeszorítva a száját megvárjuk míg nyel egyet.

A kullancs sok állat, köztük a szabadban élő Kép macskák életét is megkeseríti. Csáprágóival belefúródik a bőrbe, ahol vért szív, ráadásul még betegségeket is terjeszt. Cseppentsünk a kullancsra étolajat, vagy fújjunk egyszerűen parfümmel az adott területre. Így eltömődik a bőrnyílás, az élősködő levegője pedig elfogy és kullancscsipesszel könnyebben kiszedhető. A csipeszt olyan mélyen illesszük rá, amennyire csak lehet. (bővebben itt)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.