Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hasűri betegségek

2010.01.02

Nem csupán a benne elhelyezkedő fontos szerveket, hanem magát a hasüreget is betegségek támadhatják meg.

Hashártyagyulladás

A hasüreget és a benne elhelyezkedő szerveket borító hashártya gyulladása több okból is bekövetkezhet: a hasfal vagy a belek sérülése utat nyit a kórokozóknak, más hasi szervről átterjedő fertőzés, daganatok, a nyirokrendszer vagy véráram útján más testrészből is érkezhetnek kórokozók.Kép
Tünetek: folytonos hasi fájdalom, jellegzetes "gyűrt" testtartás (képen), a macska keservesen nyávog, ha felemelik. Hányás, hasmenés vagy székrekedés, láz, súlyos általános leromlottság, teljes étvágytalanság.
Gyógykezelés: Életbevágóan fontos a gyors állatorvosi beavatkozás. A diagnózishoz szükséges vérvételre és bakteriológiai vizsgálatra, esetleg feltáró műtétre. A hasi szerveket érintő összenövésének lehetőségének csökkentése és a gyulladás leküzdésének érdekében gyógyszereket alkalmaznak.

Fertőző hashártyagyulladás

Ezt a sajátos hasűri betegséget egy vírus okozza, mégpedig főként 3 évnél fiatalabb  macskáknál fordul elő, mivel az idősebbek általában immunisak vele szemben. A fertőzés közvetlen érintkezés útján, roppant gyorsan terjed, tehát különösen a nagyobb macskacsoportokat például a tenyészeteket veszélyezteti. Az állat szervezetén kívül a vírus nem él sokáig, és elég érzékeny a közönséges fertőtlenítőkre is. De ha bejut a szervezetbe, nemcsak a hashártyát, hanem a májat, a vesét és az agyat is megtámadja. A fertőzött macska sorsa úgyszólván reménytelen, legtöbbjüket néhány hét alatt elviszi a betegség.
Tünetek: változóak, de többnyire: láz, krónikus fogyás és állapotromlás, a has vizenyős, kóros felpuffadása, hányás, hasmenés.
Ritkábban előfordul: sárgaság, légzőszervi kórtünetek, idegrendszeri zavarok.
Megelőzés: már létezik védőoltás, amely megóvja a macskákat ettől a betegségtől.
Kezelése: folyadékpótlás, kiszáradás ellen, vitamin- és hormonpótló készítmények, a vizenyő leszívása és antibiotikumok a másodlagos fertőzések ellen. A mi feladatunk, hogy tartsuk melegen az állatot és adjunk neki bőséges folyadékot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.