Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Idegrendszeri betegségek

2010.01.02
A macska idegrendszerének működése

 Kép A macska központi idegrendszerének összetevői az irányító agy és annak fő útvonala, a gerincvelő, amely a csigolyákból épült gerinccsatornában helyezkedik el. A gerincvelőből kifutó idegek az egész szervezetet behálózzák.  Feladatuk, hogy továbbítsák a mozgást szabályozó impulzusok az izmokhoz közvetítsék az érzékeléseket az agynak. A macska egyedi életének fenntartását biztosító szervek működését az akarattól független vegetatív idegrendszer irányítja.

 A macska agyát és gerincvelejét sokféle baj érheti, az esés okozta enyhe agyrázkódástól az olyan potenciálisan végzetes fertőzésig, mint az agyhártyagyulladás.

Agyhártyagyulladás (meningitis)

Ez a nem túl gyakori betegség az agyat és a gerincvelőt burkoló hártyát támadja meg.
Tünetek: levertség, elesettség, étvágytalanság, láz, görcsök, kitágult pupillák. A macska életét csak gyors állatorvosi beavatkozás mentheti meg.
Rendszerint a szervezet más részéből kiinduló fertőzés idézi elő.Az állatorvos elemzés céljából gerinccsapolást végez. A betegséget antibiotikumok és kortikoszteroidok adagolásával kezeli.

Agyvelőgyulladás (encephalitis)

Az agyvelő gyulladását okozhatják: vérmérgezésből eredő baktériumok, a közép- vagy belső fül fertőzéséből eredő baktériumok, vírusok , például veszettség, gombák (pl.:élesztőgombák), protozoák (toxoplazma), egyes mérgek.
Tünetei változók, többek közt: levertség, láz, tág pupillák, támolygó járás, bénulás, epilepszia, kóma. Sok esetben megállapíthatatlan, mi idézte elő a betegséget. Ha az állatorvos meg tudja határozni a kiváltó okot, a megfelelő gyógyszerekkel kezeli. A macskának nyugalmas, félhomályos környezetet kell biztosítanunk.


Epilepszia

Az epilepszia az agyműködés zavara.Oka gyakran kideríthetetlen, de előidézheti élősködő, daganatos betegség vagy agysérülés.
Tünetek: a legfőbb tünete az ún. "roham". A macska váratlanul, minden előzetes jel nélkül eldől, habzik a szája, csattogtatja a fogát, lábaival hevesen kapálózik és elveszti az eszméletét. Gyakran akaratlanul is székletet és vizeletet ürít. Néhány perc múlva magához tér, rövid ideig kimerülten hever, majd felpattan, mintha mi sem történt volna.
Gyógykezelés: Azonnali teendőinket lásd Elsősegélynyújtás-Görgyrohamok.
Ha a cicánknak gyakran vannak rohamai (havonta egynél több alkalommal), forduljunk állatorvosunkhoz, aki görcsoldó gyógyszert ír fel.

Agyrázkódás


Ha a macska fejét erős ütés éri, agyrázkódás következhet be. Az állat egy időre eszméletét veszti, és miután magához tér
agykárosodás tünetei mutatkozhatnak nála, például bénulás, támolygó járás vagy vakság. A tünetek többnyire átmenetiek, legfeljebb 4-5 napig tartanak. A kezelés gyógyszerek és vitaminok adagolásából szokott állni.

A gerincvelő gyulladása (myelitis) és károsodása

Baleset következtében a gerincvelő sokféle sérülést szenvedhet, az enyhe horzsolástól a szétroncsolódásig. A gerincvelő gyulladását okozhatják egy közeli fertőzésből (rendszerint elmérgesedett hátsebből) eredő baktériumok, vírusok (pl. veszettség), paraziták (pl. vándorló féreglárvák) valamint mérgek (pl. azok, amelyeket a tetanusz és a botulizmus kórokozói termelnek, vagy az ólom). A tünetek köztük a végtagbénulás és hátfájás a gerincvelő érintett szakaszától függenek.
Gyógykezelés: a kezelés a kiváltó ok megállapításával kezdődik,amit az annak megfelelő gyógyszerek alkalmazása követ.Bizonyos esetekben gerinccsapolásra van szükség, és többnyire ajánlatos a fizikoterápia, a végtagok tornáztatása. Rendkívül fontos a gondos ápolás és a másodlagos fertőzések elleni védekezés, különösen olyan esetben, amikor a bénulás a bél- és hólyagműködést is megzavarja. Ha egy hónap elteltével sem mutatkozik határozottan észlelhető javulás, nem valószínű, hogy a bénulás valaha is megszűnik. De a teljes felépülés még a javulás esetén is hosszú hónapokba telik.

A Key-Gaskell-szindróma

Ezt a rejtélyes betegséget csak a közel múltban ismerték fel, de az okát máig sem sikerült megállapítani. A különös betegség a csoportban élő macskák közül csak egyetlen egyedet szokott megtámadni, teljesen függetlenül attól, hogy az lakásban él vagy szabadon járhat-kelhet.
A tünetek: levertség, étvágytalanság, hányás, a táplálék kiöklendezése, székrekedés, kitágult pupillák, a nyelőcső bénulásos kitágulása.
Gyógykezelés: Az állatorvos paraffinolajat rendel hashajtónak és az idegrendszer szabályozását elősegítő gyógyszeres kezelést alkalmaz. Sajnos, az elhullási arányszám egyenlőre igen magas (körülbelül 70%).

Helyi idegbénulás

Néha előfordul, hogy egy ideg működése leáll és az általa kiszolgált terület megbénul. Mivel ez rendszerint baleset következménye, többnyire valamelyik végtagot vagy a farkat érinti. A macska az irányíthatatlan tartozékot csak vonszolni tudja, ezért az odasúrlódik a talajhoz és bemocskolódik, amitől elfekélyesedhet, és mivel az állat általában nem érez fájdalmat, további károsodás érheti.
Kép Gyógykezelés: ha a bénulás a kezelés ellenére egy hónap elteltével sem javul észrevehetően, leghelyesebb csonkolni a lábat vagy a farkat.

A cicák 3 lábon is remekül elboldogulnak és nagyon hamar felépülnek a műtét után. Az eljárás a legkevésbé sem kegyetlen és az állat nem válik magatehetetlen nyomorékká. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Márti - Re: Újszász dózsa györgy út7

2015.10.23 20:20

Zoli - szem betegség?

2015.11.30 00:03

Sziasztok! Tanácsra lenne szükségem! A cica jobbra balra mozgatja gyorsan a szemét és kicsit olyan mintha nem lenne elég egyensúly érzéke, és a kis fejét is olyan furán mozgatja nem hinném hogy direkt csinálja, más különösebb baja nincs, néha ritkán tüszköl. Valaki ötlet mi lehet ez? Vagy megoldás rá? Nagyon szeretném ha nem maradna ilyen élete végéig szegénykém :/
Ha nem lenne nagy kérés aki tud valamit erről, vagy van bármi ötlete emailezen meg legyen olyan szíves! shotawtf@gmail.com

Móni - cica farok

2015.07.09 21:00

Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni egy számomra érthetetlen,és fura dologról.A cicánk megtámadja a saját farkát,és közben azt a bizonyos "támadás előtti" hangot adja ki.Kerestem az interneten valami ehez kapcsolódó cikket keresni,de sajnos nem találtam. :(

Timi - Re: cica farok

2015.11.18 23:58

szia Móni!
én is pont ugyanilyen problémával küzdök: 6 éves ivartalanított kandúr cica, telejsen sportos (kb 4 kg), totál jó közérzet, egészséges meg minden. és időnként meg főleg este "rájön az 5 perc": morog, majd megtámadja a saját farkát, csapkodja, odavág neki, aztán morog tovább... vagy van h az állát vakarja és eközben adja ugyanezt a (fájdalmas)morgó hangot...
egyenlőre én sem találtam még semmit, próbálok mindenfélére keresni - így jutottam el ide is
ha olvasod ezt és netán találtál bármi infót, légyszi írj!
vinczetimea@me.com
köszi szépen, jobbulást a cicádnak - bár tudnám mi bajuk lehet... :(
üdv, Timi

Kiss Anikó - anika0111@freemail.hu

2012.10.10 15:39

Érdeklődni szeretnék,hogy a 7 éves kandúrom ,mint aki altatás után van dülöngélt és időnként balra eldölt.A fejét is kissé balra tartja.Orvoshoz vittem azonnal,de ennek már egy hete.Orvos szerint agyrázkodás !A tudata tiszta!Szemei tiszták és a pupillája jól reagál a fényre.Enni naponta háromszor is eszik,de inni nem nagyon iszik.Lassan egy hete van ez és javulás igen csekély.Talán már 3-4 lépést tud esés nélkül megtenni.Kérem írja,hogy kb.mennyi ideig tart ez az állapot?Köszönettel

Tanyikne Gabi - Re: anika0111@freemail.hu

2014.11.29 21:02

Szia Anikó!
Látom ,hogy a bejegyzés már régebbi de mi lett a macskáddal , a mienknek kb ugyanezek a tünetei , kórházban volt 4 napig , de javulás nem nagyon tapasztalható. A számla viszont már közel 50.000.- ft

Szalai Adrienn - adrienn.devil@gmail.com

2013.09.21 19:37

Kérlek szépen segítsetek! :( Egy kb. 2 hónapos kiscicát ért valami fajta sérülés. A melléképületben találtam rá egyik reggel. A hátsó 2 lábát nem mozgatja,mintha lebénult volna,az első 2 lábával vonszolja magát. Kinti cica,de jelenleg bennt a szobában ápolgatjuk,muszály volt másik 4 kis testvérétől elválasztani. Folyamatossan a jobb oldalán fekszik,külsején seb nincs. Sajnos mindíg maga alá kakil,pisil,amiért nehezen mozog. Étvágya van. A hátsó lábai valamennyire érzékenyek,ha picit megnyomkodjuk. Jelenleg ma van egy hete,hogy ápolgatjuk,az első pár napban tejben feloldott gyenge gyógyszert kapott,v.mint gyógynövényes krémet a hátára,így most ott tartunk,hogy már szebben üldögél,és néha meg mozdítja az egyik hátsó lábát,de felállni továbbra sem tud,csak vonszolni magát. A pocija picit fel van puffadva,de széklete 1 nap alatt többször is van,bele értve pisit is.Sajnos az állat orvos költségeit a gazdái nem tudják finanszírozni,mert 3 nagy cica,és 4 pici van a háznál. Azt szeretném tudni,hogy segíthetnék esetleg a beteg kiscicán?van e esély a gyógyulására? (volt aki azt írta,esetleges gerincvelő sérülése van). Valamint azt szeretném még tudni,hogy veszélyes e a kiscicával non-stop egy légtérben lenni az ürülék,ammónia szag miatt?veszélyes e az emberre?(naponta többször takarítunk,és törölgetjük le a cicáról is az ürülékét popsitörlő kendővel). Esetleg tud e valaki Mosonmagyaróváron Állatvédő szervezetet,vagy menhelyet,aki segíthetne a beteg cicán,valamit másik 4 tesójának gazdit találni? Kérlek segítsetek. Szeretném,ha rendbe jönne,esetleg tesóival együtt gazdira lelne. :-/ Bármilyen segítő jellegű választ szívessen veszek,és fontos lenne. (MOSONMAGYARÓVÁR)

adrienn - Mosonmagyaróvár

2013.09.21 18:56

Bedros Szabina - cica9460@gmail.hu

2013.09.07 09:20

Tegnap erős űtés érte a kis cicákat!
vérét az orra és vergődő a főldőn éjjel hányt is!
Reggel meg néztem a hátsó lába ira nem nagyon tud menniegész dél előtt alszik és nem eszik semmit lehet agyrázkodás?

Varga Éva - 5300 Karcag, Baross ó. 28.

2013.08.04 21:11