Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Idegrendszeri betegségek

2010.01.02
A macska idegrendszerének működése

 Kép A macska központi idegrendszerének összetevői az irányító agy és annak fő útvonala, a gerincvelő, amely a csigolyákból épült gerinccsatornában helyezkedik el. A gerincvelőből kifutó idegek az egész szervezetet behálózzák.  Feladatuk, hogy továbbítsák a mozgást szabályozó impulzusok az izmokhoz közvetítsék az érzékeléseket az agynak. A macska egyedi életének fenntartását biztosító szervek működését az akarattól független vegetatív idegrendszer irányítja.

 A macska agyát és gerincvelejét sokféle baj érheti, az esés okozta enyhe agyrázkódástól az olyan potenciálisan végzetes fertőzésig, mint az agyhártyagyulladás.

Agyhártyagyulladás (meningitis)

Ez a nem túl gyakori betegség az agyat és a gerincvelőt burkoló hártyát támadja meg.
Tünetek: levertség, elesettség, étvágytalanság, láz, görcsök, kitágult pupillák. A macska életét csak gyors állatorvosi beavatkozás mentheti meg.
Rendszerint a szervezet más részéből kiinduló fertőzés idézi elő.Az állatorvos elemzés céljából gerinccsapolást végez. A betegséget antibiotikumok és kortikoszteroidok adagolásával kezeli.

Agyvelőgyulladás (encephalitis)

Az agyvelő gyulladását okozhatják: vérmérgezésből eredő baktériumok, a közép- vagy belső fül fertőzéséből eredő baktériumok, vírusok , például veszettség, gombák (pl.:élesztőgombák), protozoák (toxoplazma), egyes mérgek.
Tünetei változók, többek közt: levertség, láz, tág pupillák, támolygó járás, bénulás, epilepszia, kóma. Sok esetben megállapíthatatlan, mi idézte elő a betegséget. Ha az állatorvos meg tudja határozni a kiváltó okot, a megfelelő gyógyszerekkel kezeli. A macskának nyugalmas, félhomályos környezetet kell biztosítanunk.


Epilepszia

Az epilepszia az agyműködés zavara.Oka gyakran kideríthetetlen, de előidézheti élősködő, daganatos betegség vagy agysérülés.
Tünetek: a legfőbb tünete az ún. "roham". A macska váratlanul, minden előzetes jel nélkül eldől, habzik a szája, csattogtatja a fogát, lábaival hevesen kapálózik és elveszti az eszméletét. Gyakran akaratlanul is székletet és vizeletet ürít. Néhány perc múlva magához tér, rövid ideig kimerülten hever, majd felpattan, mintha mi sem történt volna.
Gyógykezelés: Azonnali teendőinket lásd Elsősegélynyújtás-Görgyrohamok.
Ha a cicánknak gyakran vannak rohamai (havonta egynél több alkalommal), forduljunk állatorvosunkhoz, aki görcsoldó gyógyszert ír fel.

Agyrázkódás


Ha a macska fejét erős ütés éri, agyrázkódás következhet be. Az állat egy időre eszméletét veszti, és miután magához tér
agykárosodás tünetei mutatkozhatnak nála, például bénulás, támolygó járás vagy vakság. A tünetek többnyire átmenetiek, legfeljebb 4-5 napig tartanak. A kezelés gyógyszerek és vitaminok adagolásából szokott állni.

A gerincvelő gyulladása (myelitis) és károsodása

Baleset következtében a gerincvelő sokféle sérülést szenvedhet, az enyhe horzsolástól a szétroncsolódásig. A gerincvelő gyulladását okozhatják egy közeli fertőzésből (rendszerint elmérgesedett hátsebből) eredő baktériumok, vírusok (pl. veszettség), paraziták (pl. vándorló féreglárvák) valamint mérgek (pl. azok, amelyeket a tetanusz és a botulizmus kórokozói termelnek, vagy az ólom). A tünetek köztük a végtagbénulás és hátfájás a gerincvelő érintett szakaszától függenek.
Gyógykezelés: a kezelés a kiváltó ok megállapításával kezdődik,amit az annak megfelelő gyógyszerek alkalmazása követ.Bizonyos esetekben gerinccsapolásra van szükség, és többnyire ajánlatos a fizikoterápia, a végtagok tornáztatása. Rendkívül fontos a gondos ápolás és a másodlagos fertőzések elleni védekezés, különösen olyan esetben, amikor a bénulás a bél- és hólyagműködést is megzavarja. Ha egy hónap elteltével sem mutatkozik határozottan észlelhető javulás, nem valószínű, hogy a bénulás valaha is megszűnik. De a teljes felépülés még a javulás esetén is hosszú hónapokba telik.

A Key-Gaskell-szindróma

Ezt a rejtélyes betegséget csak a közel múltban ismerték fel, de az okát máig sem sikerült megállapítani. A különös betegség a csoportban élő macskák közül csak egyetlen egyedet szokott megtámadni, teljesen függetlenül attól, hogy az lakásban él vagy szabadon járhat-kelhet.
A tünetek: levertség, étvágytalanság, hányás, a táplálék kiöklendezése, székrekedés, kitágult pupillák, a nyelőcső bénulásos kitágulása.
Gyógykezelés: Az állatorvos paraffinolajat rendel hashajtónak és az idegrendszer szabályozását elősegítő gyógyszeres kezelést alkalmaz. Sajnos, az elhullási arányszám egyenlőre igen magas (körülbelül 70%).

Helyi idegbénulás

Néha előfordul, hogy egy ideg működése leáll és az általa kiszolgált terület megbénul. Mivel ez rendszerint baleset következménye, többnyire valamelyik végtagot vagy a farkat érinti. A macska az irányíthatatlan tartozékot csak vonszolni tudja, ezért az odasúrlódik a talajhoz és bemocskolódik, amitől elfekélyesedhet, és mivel az állat általában nem érez fájdalmat, további károsodás érheti.
Kép Gyógykezelés: ha a bénulás a kezelés ellenére egy hónap elteltével sem javul észrevehetően, leghelyesebb csonkolni a lábat vagy a farkat.

A cicák 3 lábon is remekül elboldogulnak és nagyon hamar felépülnek a műtét után. Az eljárás a legkevésbé sem kegyetlen és az állat nem válik magatehetetlen nyomorékká. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pastyik Piusz - Re: Tatabánya

2018.02.19 01:20

Kedves Katalin!

A macskamentés.hu oldalán olvastam panaszos levelét, melyben 2016-ból egy olyan esetről számol be, hogy macskájának pupillája óriásira tágult, és ha fény felé néz, az egyik pirosan, a másik kékesen világít. Magam is ilyen ügyben nyomozok, mert macskánknak ugyanilyen tünetei vannak. Kiderült-e, hogy mi történt az Ön kis állatával? Hogyan kezelte? Mit kell tenni? Köszönöm, ha ír. E-mail-em: piuszpas@freemail.hu

Üdvözlettel:
Pastyik Piusz
Dunapataj
Bács-Kiskun megye

Ádám - Beteg a cicám

2017.10.26 19:29

Segítsetek! Nem érem el az állatorvost, de nagy a baj. A cicám koordinálatlan mozgást mutat, támolyog, elesik. Azt vettem észre ma délután, hogy nekimegy mindennek mintha megvakult volna. Az ujjamat nem követi, de erős vényre reagál.

Ádám - Beteg a cicám

2017.10.26 19:28

Segítsetek! Nem érem el az állatorvost, de nagy a baj. A cicám koordinálatlan mozgást mutat, támolyog, elesik. Azt vettem észre ma délután, hogy nekimegy mindennek mintha megvakult volna. Az ujjamat nem követi, de erős vényre reagál.

Andosz - andosz@freemail.hu

2017.05.18 21:23

Sziasztok! Tudna nekem valaki segiteni nekem abban, hogy hol lehet macska kerekes széket beszerezni? Előre is köszönöm.

Noémi - Himod

2017.05.16 21:42

Jóestét mindenkinek , segítséget szeretnék kérni tőletek . van egy három éves nőstény cicám , egy hete született négy kis cicája , háromnapja észre vettem hogy a hátsó két lábát nem tudja jól használni és olyan mintha szédülne , nem tud felugrani az ágyra sem .. Ma már annyira rossz volt a helyzet .. Nem iszik nem eszik . bármit adok neki . 3 gombóc vanlília fagyit tudtam bele imádkozni úgy hogy a szájához raktam. A legijjesztőbb hogy nem reagál semmire .. Előszőr azt hittem vak . de lát , csak 7-8 percig néz meredten ,mozdulatlan egy tárgyat és utánna a plafont . olyan mintha transzba esett volna . nem bír felkelni mintha elhagyta volna az erje . ma voltam állat orvosnál , kapott szurit . azt mondták szülés miatt kálcium hiányos . kapott kettőt is . de már eltelt 4 óra és nincs változás . ha valaki tudna nekem bármiféle tanácsot adni?

Gabriella - Drávafok

2016.04.28 09:22

Az én cicám 3 évvel ezelőtt kis cica korában erős ütést kapott a fejére,akkor napokig kába volt,majdnem meghalt.Pár nap múlva semmi baja nem volt,most már felnőtt de évente 2-3-szor rosszul van.Támolyog,néha lebénul,bágyadt.Szerintem az ütéstől vérrög keletkezett és néha vándorol,ilyenkor van rosszabbul.De egyébként egészséges cica.

A.Bea. - Re: Drávafok

2017.01.18 22:37

Szia! Mi van most a cicáddal? Ő hányt, gyorsan vette a levegőt,meg folyt a nyála? Ha látod kérlek válaszolj.

Bisztrican Hajnalka - rajna 15 zmajevac

2016.02.27 17:45

Jó estét mindenkinek! Már lassan egy hónapja cipelem a cicámat az állatorvoshoz, már a negyedik terápián van, azt mondta az orvos ha ez sem segít ne is vigyem! Tünetei magas láz , egész nap alszik de eszik nem túl sokat de háromszor naponta nincs hasmenése és nem hányt, de 40 fokos láza van folyamat

Donka Józsefné - Re: rajna 15 zmajevac

2016.12.04 18:26

Kedves Hajnalka !

Szeretném megtudni a VÁLASZt-t, mert az én cicámnak ugyanezek a tünetei!
üdv.

Donka Józsefné - Re: rajna 15 zmajevac

2016.12.04 20:41

Kedves Hajnalka!
Korábban nem adtam meg az email címem, ha esetleg elküldené a VÁLASZ-t.
donkajozsefne@freemail.hu

köszönöm szépen előre is !

Bognár Tibor - 1131 Bp. Kassák Lajos u. 34. II. 41.

2015.11.18 18:22

Háromnegyed éves kölyökcicánk mind a négy lába megmerevedett, lebénult, nagyon gyenge lett. A pofija azonban élénk, a szemeivel pislog ha legyintünk felé, eszik, iszik, igaz etetni kell. Ha székelnie vagy pisilnie kell, nyávog. Ilyenkor fel kell őt állítani, hogy elvégezze a dolgát, különben eldől. Mi lehet a baja, elmúlhat-e ez a baj egyáltalán?

Vizoviczki Alexandra - Re: 1131 Bp. Kassák Lajos u. 34. II. 41.

2016.12.03 22:02

Borbély Krisztina - Budapest XIVker

2016.10.25 09:27

A cicám 13 éves volt 2016.október14-én reggelre fókajárásba vonszolni kezdte egyik pillantaról a másikra a hátsó két végtagját. Orvoshoz vittük meg rtg-nezték gyulladás, porckorongsérv és tumort mondtak. MŰteni nem akarták mert idős volt, így szteroid, vitamin és injekció. Sajnos levert volt, nem evett nem ivott, nem mozdult és a rózsaszín talpacskái lilás színűek voltak meg hidegek. Nem végezte a szükségleteit csak egyszer másnap szombaton(pisilt), majd vasárnap kora délután saját magától elaludt de akkorra már majdnem mind a 4 végtagja és szája rózsaszín orrocskája is lilás és hideg volt. Átkelt a szivárvány hídon :,(

Katalin - Tatabánya

2016.10.15 09:45

A cicám 12 éves volt az idén,most vettem észre rajta,hogy a pupillája szinte mindig óriásira tágul és ha fény felé néz az egyik pirosan a másik kékesen világít. Időnként mindennek nekimegy. Mi lehet a baja? Talán megvakult? Sajnos nem bírja az altatást és a lakásból sem lehet kivinni mert olyankor napokig retteg.

Black cat - anikoking263@ gmail.com

2016.03.26 14:28

Elnezest, elirtam az email cimemet. Ez a helyes. Ry842

Black cat - amikoking263@gmail.com

2016.03.26 14:25

Szep napot!
Nekem a kovetkezo a gondom. A cicank betegen kerult hozzank, nagyon fiatalon,meg nem bujtak ki a metszofogai. Gyulladt volt a bal szeme,es nagyon nathas volt. Nem tudott enni,inni,en raktam a szajaba az etelt,aztan probalt onalloan taplalkozni. A szemgyulladasat sikerult megszuntetni,de a nathaja igazabol sosem mult el. Most KB. 7-8 honapos lehet. 1 honapja adtam neki antibiotikumot, 1 -szer nagyobb adagot, mivel naponta 3-4 alkalommal nagy mennyisegu zoldes valadekot fujt az orrabol,mint mondtam azota,hogy hozzank kerult. A gyogyszertol aludt 7 or at, majd amikor folebredt, szedelgett. Masnapra elmult, az orrfolyasa is megszunt KB 1 here. Aztan vissza tert megint, de csak napi 1-2 alkalommal, es valamivel kevesebb valadekkal. Ket hettel ezelott, csak egyszeruen elkezdett szedulni. Dolongelt, vakarodzas kozben folborult,es a nezese is kordinalatlan volt. Masnapra enyhult, harmad napra elmult. Most ismet szedul, de sulyosabbnak tunik. A hatso labai nehezebben mozognak, szaggatott a jarasa,idonkent szetcsuszik a laba. Nincs meg az a reflexe, hogy amikor vegigsimitok a hatan puposit, folemeli a farkat...folyamatosan nyavog. Rengeteget eszik! Mindig enne, mar nem merek neki adni...mintha nem erezne az izt...vagy nem is tudom...nem iszik. Egesz ejjel sirt, akkor nyugodott meg,amikor foljott az agyba, az allam ala dugta a fejet, erosen szagolgatott (mindig erosen szimatol, mint akinek nem Jo a szaglasa, kiskoratol), majd elaludt. Most is nyavog folyamatosa, csak az olemben nyugszik meg.
Olyan helyrol kerult hozzank, ahol sok macska elt egyutt. A jobb oldali pupillaja veleszuletetten rendellenes. Arra gondoltam, nem-e csaladon belul nemzettek, es vele szuletett idegrendszeri problemaja van, vagy pedig a natha szovedmenyekent lepett fol valami... Vagy tuladagoltam a antibiotikumot?! Nem suket, lat is...fajdalmai lennenek, azert nyavog?
Kerem, ha lehet valaszoljon,Onnek mi a velemenye.
Tisztelettel: Aniko

Bisztrican Hajnalka - rajna 15 zmajevac

2016.02.27 17:45

Jó estét mindenkinek! Már lassan egy hónapja cipelem a cicámat az állatorvoshoz, már a negyedik terápián van, azt mondta az orvos ha ez sem segít ne is vigyem! Tünetei magas láz , egész nap alszik de eszik nem túl sokat de háromszor naponta nincs hasmenése és nem hányt, de 40 fokos láza van folyamat

cintia - Újszász dózsa györgy út7

2015.02.10 20:39

Jóestét mindenkinek! Tegnap még semmi baj nem volt neki. Ma este mikor vittem ki neki a kaját nem volt a helyén hívtam nem jött. Majd rá 5 percre szoltak hogy a macska rosszul van botladozik hátsó lábai eldőltek. De enni evett ivott dorombolt. Mi lehet a baja? segítsetek nagyon fontos nem akarom elveszíteni

a - Re: Újszász dózsa györgy út7

2015.07.26 20:35

Márti - Re: Re: Újszász dózsa györgy út7

2015.10.23 20:22