Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyakori kérdések a féregtelenítéssel kapcsolatban

2010.08.31

Milyen gyakran kell féregtelenítenem a macskámat?
Egy felnőtt macskát általában évente négyszer kell féregteleníteni. Egyes speciális esetekben ennél gyakoribb féregtelenítés is szükséges lehet.


Milyen típusú férgek ellen hatnak a féregtelenítő készítmények?

Fontos tudni, hogy a különböző féregtelenítő készítmények a férgek különböző típusai ellen hatékonyak. Vannak olyan készítmények, amelyek csak bizonyos férgek ellen hatékonyak. Állatpatikákban, állatorvosoknál leggyakoribb a Cestal Cat tabletta alkalmazása. (Cestal Cat használati utasítás)


Milyen féregtelenítő készítményeket lehet kapni?
-Banminth Katze paszta,
-Cestal cat tabl.
-Drontal cat tabl.,
-Kuma gél,
-Vitaminthe paszta


Étellel vagy anélkül kell beadnom a tablettát?
A legbiztosabb módszer ha a tablettát az állat nyelvére, annak is leghátsó részére próbálja tenni és utána gyorsan kihúzza az ujjainkat a szájából, összecsukja az állat száját és az állától lefelé haladva simogatja, ezzel ösztönözve nyelésre. Meg lehet próbálni 1-1 finomabb falatba becsomagolni, ha azonban kiválogatja vagy ráharapva kiköpi az első megoldáshoz kell folyamodni.

Pasztánál a tubus végét kell a szájpadlása hátsó részéhez illeszteni és az adott mennyiséget odanyomni.

 
Hogyan adagoljam a féregtelenítőt?

Az állat súlyától függ mekkora adagot kell, hogy kapjon. Általában az alábbi adagolásban adható:
2 kg alatt, akkor 1/2 tabletta
2-4 kg között, akkor 1 tabletta
4 kg felett, akkor 2 tabletta.
Pasztánál adagokra oszlik, ezek fel vannak tüntetve a tubuson.
Ha az állat még sosem volt kezelve, a féregtelenítéstől számított 2 héttel ismételje meg még egyszer.

 

Az állat milyen korában kell elkezdeni a féregtelenítést?

A kutyával ellentétben a macskák nem hordoznak magukban lárvákat születésükkor, ezért a féregtelenítést elég 6 hetes korban elkezdeni, és 3-hetenként folytatni 4 hónapos korig. Ezután a negyedévenkénti féregtelenítést kell alkalmazni.
 
Családom és én megfertőződhetek az állat férgeivel?
Bizonyos férgek képesek a parazitás fertőzéseket állatról emberre átvinni. Az állatról emberre terjedő betegségeket zoonózisoknak nevezzük. Az orsóféreg, a Toxocara canis a legismertebb zoonotikus féregfaj. Az ember fertőzése orsóféreg petéket tartalmazó homok-, föld, mosatlan gyümölcs, zöldség felvételével történhet. A kisgyermekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert ők gyakran megfeledkeznek a higiénés rendszabályok betartásáról. Az orsóféreg lárvák a bélből kikerülve vándorolnak az emberi szervezetben. Elérhetik például a szemet is, és állandó látászavarokat okozhatnak.

 

Mennyi ideig tart a tabletta hatása?

A féregtelenítő készítmények nem maradnak meg a testben és nem fejtenek ki tartós hatást a férgek ellen. Ezért fontos az állatokat óvni a féregfertőzés veszélyeitől, és alkalmazni a stratégiai féregtelenítést, tehát évente legalább négyszer!

Miért kell féregtelenítenem állataimat?

A rendszeres féregtelenítés szükséges, mert:
1. hozzájárul az állat jó közérzetéhez

2. a férgesség olyan betegségekhez vezethet, melyeket csak klinikai úton lehet kezelni
3. a rendszeres kezeléssel csökkentjük a környezet szennyeződését
4. a fertőzések emberre történő átvitelének a csökkentése mindannyiunk érdeke

 

Hogyan tudom megállapítani, hogy férges az állatom?

A fertőzés korai szakaszában nagyon nehéz megállapítani. A kutya bélsarával a petéket tartalmazó féregízek a végbél környékére kivándorolnak, ezzel viszketést és a klasszikus „szánkázó” mozgást okozva az állatnak. Ezen kívül hányás, hasmenés, fénytelen, matt szőrzet, étvágytalanság, energiahiány, kölyökkutyáknál és –macskáknál haspuffadás jelentkezhet.

Mi az összefüggés a bolhák és a férgek között?

A bolhák gyakran galandféreg-lárvákkal fertőzöttek. A kutyák és macskák lenyelik ezeket a fertőzött bolhákat és a férgek kifejlődnek a beleikben.

Akkor is kell féregtelenítenem, ha állatom tünetmentes?
Amikor a férgesség tünetei már láthatóak, az állat már fertőzött. Sőt, a környezetét is megfertőzi! Ezért fontos a megelőzés, vagyis a negyedévenkénti féregtelenítés!

A macskám szeret egerészni. Növeli ez a féregfertőzés esélyeit?

Igen! Az egerek és egyéb rágcsálók gyakran fertőzöttek egy nagyon gyakori galandféreggel, az egér galandféreggel. Ezért rendszeresen egerésző macskánál a javasolt az általánosnál gyakoribb, akár havonkénti féregtelenítés.

Forrás: http://www.bbkft.hu/site/DesktopDefault.aspx

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.